https://www.oostslaapcomfort.nl/wp-content/uploads/2023/03/dromen-.jpg

Wat zijn dromen?

16 maart 2023

Dromen we iedere nacht? Waarom onthouden we dromen niet altijd? Voorspellen mijn dromen iets? Kan ik moe wakker worden door mijn dromen? Bij het onderwerp dromen ontstaan er vele vragen.

Wat is dromen? Dromen komen alleen voor tijdens de vierde fase van ons slaapcyclus: de REM-slaap. Tijdens deze fase zijn de hersenen bijna net zo actief als wanneer we wakker zijn, maar zijn de spieren ontspannen. Tijdens het dromen ‘’zien’’ en beleven we echt en hierdoor kunnen ze levensecht overkomen. Daarnaast zijn we tijdens het dromen in staat om geluiden ook echt waar te nemen. Net een grote speelfilm! Gedurende een nacht hebben we gemiddeld 5 á 6 dromen en deze bestaan het grootste gedeelte uit fantasie.

Hoe? Het is een neuropsychologisch proces in je hersenen. De hersenen maken willekeurige signalen, welke gelijk zijn aan signalen van overdag en mengen zich met je geheugen. Daardoor kan het voorkomen dat we soms iets dromen, dat even later echt uitkomt! Rem van REM-slaap staat voor rapid eye movement. Je ogen gaan dan sneller bewegen en je hersenen zijn dan weer net zo actief als overdag. Op dat moment ontstaat er een reeks van gevoelens, emoties, gedachten, beelden en geluiden, die we identificeren als dromen. Je lichaam rust volledig uit, terwijl je hersenen keihard werken. Hoe lang de REM-slaap duurt, verschilt elke slaapcyclus. De duur kan variëren van 5 tot 45 minuten. Meestal zijn de remperiodes kort in het begin en langer naarmate de nacht vordert. Om die reden herinner je je meestal eerder dromen die je aan het eind van de nacht (of in de vroege ochtend) gehad hebt.

Waarom zijn dromen nuttig ? Het is ’s nachts noodzakelijk om de verhoogde hersenactiviteiten te hebben. Tijdens onze dromen worden namelijk de herinneringen die er eigenlijk niet toe doen, verwijderd uit ons geheugen. Hierdoor is er plaats voor nieuwe herinneringen overdag. Een andere theorie is dat we gebeurtenissen van overdag herbeleven om ervan te leren of juist om de samenhang te begrijpen. Sigmund Freud heeft als theorie dat dromen onderdeel zijn van toegang tot ons onderbewuste. Dromen laten de echte verlangens van de mens zien….

Er is zeker nog geen eenduidig antwoord op waarom we precies dromen en of het echt nuttig is. Hierdoor blijft het mysteries en blijven we zoeken naar de antwoorden!